A brokkolit nem mindenki szereti, de ez a recept talán még őket is meggyőzheti annyira finom, és laktató. Már számtalanszor elkészítettem, kiváló köretként vagy önmagában is megállja a helyét. Süthetsz mellé csirkét is, vagy ehetsz mellé light mozzarellát, mindegyik tökéletesen illik hozzá.
Hozzávalók:
- brokkoli (egy egész)
- 2 db tojás vagy pedig tojásfehérje (Én az utóbbit szoktam, vagy 1 db egész tojást)
- 5 ek zabpehely
- 4 ek zabkorpa
- 2 ek napraforgómag
- 1 ek tökmag
- 1 pohár zsírszegény natur joghurt fele
+ opcionális: fenyőmag, szezámmag
- 1 kis csokor petrezselyem (Ne túl sokat, ne ez az íz domináljon.)
- 1 szál metélőhagyma
- só, bors ízlés szerint
- szőlőmagolaj (Ehhez tényleg azt ajánlom, de természetesen megteszi az oliva is)
Elkészítés:
Brokkolit rózsáira szedjük, és sós vízben puhára főzzük. A megfőtt brokkolit robotgéppel turmixoljuk le, adjunk hozzá egy pici natúr joghurtot, úgy könnyebben tudunk vele dolgozni. Én mindig ekkor ízesítem be, hogy az ízek összeérjenek, kicsit sóval borssal megszórjuk majd újra összekeverjük a masszát. A magvakat száraz serpenyőben lepirítjuk, de vigyázzunk ne égessük oda, csak egy picit piruljanak meg.
Fogjuk a hozzávalókat és egy nagy tálban összedolgozzuk. Ha a massza túl folyós lenne, akkor utólag adunk még hozzá zabkorpát, hogy könnyebben formázható legyen. Még itt is ízesíthetjük pici sóval, nehogy íztelen legyen. Kis lapos korongokat formázunk, majd kisütjük. Mindkét oldalát jól megpirítjuk, de itt is figyelünk arra, hogy ne égessük le, mert a zabkorpa könnyen leég.
Jó étvágyat. :)
Barbi*