Diós-parmezános csirke édesburgonyával
2015. szeptember 21. írta: Kovács Barbi

Diós-parmezános csirke édesburgonyával

Mai Mottó: Főzz kreatívan!

Néha - de szerencsére csak néha - előfordul, hogy elfogynak az ötleteim, és jön minden nő rémálma, a kérdés, ami megnehezíti a dolgos hétköznapokat:

"Mit főzzek?!"

Nálunk ez olykor különösen nehéz, hiszen fontos a barátomnak, hogy ne legyen száraz az étel, na meg persze ugyanazt se kellene enni egy hétig. :) Általában csirkét készítek, hiszen ez illik bele legjobban az életmódomba, ezért ez az alap hozzávaló, a többi pedig fantázia kérdése, hogy mivel variálom.

Viszont most kibővült az ételskálám, ugyanis új lakója lett a konyhámnak, ez pedig egy csudajó és hasznos gránit mozsár. Már házi pestót (recept hamarosan) csináltunk benne, és isteni volt, de a sajttartalma miatt azért sajnos azt sem lehet mindig enni, pedig szerintem menne minden gond nélkül. De számtalan házi szószt el lehet benne készíteni, úgyhogy belevetem majd magamat a mozsaras receptekbe is.

Most egy olyan ételt találtam ki, ami a dió miatt hasznos esszenciális zsírokat is tartalmaz, nagyon laktató, de mégis egészséges menü. Vidékről hoztam a diót, úgyhogy az ebéd rossz már nem lehet.

Hozzávalók:

- 20 g dió

- 2 evőkanál (igazi) parmezán (Szénhidráttartalom alig, zsírtartalma ami magas!)

- egy csipetnyi oregánó + egy késhegynyi só

- két evőkanál szőlőmag-olaj vagy kókuszolaj

+ persze a csirkemell: 400 g

Köret

- egy darab édesburgonya

- citrombors, só, oregánó

- néhány csepp szőlőmag olaj

+ nem árt egy szép mozsár sem, vagy egy daráló

Először is fogjuk a diót és összetörjük, szétzúzzuk darabjaira, aztán hozzátesszük a parmezánt, egy kis oregánót, sót és végül az olajat. Erre tökéletes volt a mozsaram, amivel minden összetevőt összedolgoztam és az ízeket is jobban kijönnek, főleg, ha friss fűszernövényed is van otthon!

A csirkét szokás szerint kis kockákra vágjuk, de csíkokra is tökéletes, ahogy szimpatikus. A csirkét kicsit megsózzuk és borsozzuk, de tényleg csak egy picit, aztán elkezdjük sütni kevés olajon. Ha már enyhén megpirult akkor hozzáadjuk a mozsár tartalmát és tovább sütjük a csirkét. Figyeljünk, hogy ne égjen le, hiszen a sajt könnyen megpirul.

+ A végén a csirkét megszórhatjuk egy kis szezámmaggal is, amit előpiríthatunk egy száraz serpenyőben.

A körethez csupán édesburgonya kell és némi fűszer. Olaj nem is szükséges, anélkül is tökéletesen megsül, ha szilikonos sütőpapírra helyezed rá a szeleteket. Miután meghámoztuk az édesburgonyát nagyon vékony szeletekre vágjuk (nálam itt szokott problémás lenni és valamiért mindig megvágom magam:D) és befűszerezzük. Ha akarsz pár csepp olajat is rácsepegtethetsz, de ez a lépés elhagyható.

Előmelegített sütőben egy negyed órát sütöd körülbelül, én nem várom meg míg ropog, de egy kicsit hagyom megpirulni.

Készen is vagyunk, akár még házi fokhagymás öntetet is készíthetsz az ételedhez, amihez friss fokhagyma és egy pici pohár natúr joghurt kell csak. :)

Jó étvágyat.

Barbi*

A bejegyzés trackback címe:

https://iamfine.blog.hu/api/trackback/id/tr17806132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása