Tényleg isteni illata van, és egy pofás kis üvegben kiváló ajándék lehet!
Azzal kezdem, hogy nagyon fáradt voltam, de mindenképp el akartam már készíteni ezt a jó kis reggelit, vagy akár desszertalapot. Nem bántam meg, mert gyorsan elkészült, és nagyon egyszerű volt, szó szerint csak össze kellett dobni. A granola, tulajdonképp müzli, de attól válik különlegessé, hogy a zabpelyhet megsütjük. Rengetegféleképpen variálható, így ha valamelyik összetevőt nem szereted vagy épp nincs otthon, csak kicseréled egy másikra.
Hozzávalók:
- zabpehely (200 g)
- kókuszvaj vagy olaj (Lidl, dm)
- kókuszreszelék (70 g)
- mandula (100 g)
- tökmag (30 g)
- fahéj (3 tk)
- pár csepp édesítőszer vagy xilit
Opcionális hozzávalók: vanília, zsírszegény kakaópor, szerecsendió, napraforgómag, lenmag, gyümölcsök (pl. áfonya)
Sütés ideje: 20 perc (10 perc után forgassuk meg a keveréket!), sütési fok: 160-170
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverd össze a hozzávalókat -kivéve ha kókuszvajat használsz, mint én, mert azt előbb meg kell olvasztani vagy tűzhelyen, vagy mikróban 2 percig- majd a már kókuszvajas keveréket (szilikonos) sütőpapíron terítsd szét. Az egészet pedig előmelegített sütőben süsd meg, közben figyelj rá, hogy ne égesd le a házi müzlit, mert a magok könnyen meg tudnak pirulni. Ha már jól megpirult, akkor vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni kicsit, majd öntsd bele kisebb üvegbe, ami zárható, hogy megmaradjon a friss és ropogósabb állaga. (Ha gyümölcsöt is szeretnél hozzá tenni azt inkább utólag keverd hozzá, amíg még meleg a keverék.) Fogyaszthatod natúr joghurttal vagy diabetikus lekvárral is.
Figyelmeztetés: garantáltan le fogsz szokni a cukros müzlikről, mert ez a házi változat sokkal finomabb,így nem csak spórolsz, hanem a szervezetednek is jót teszel. :D
Most irány edzeni, mindenkinek szép napot kívánok, nekem utána munkával telik majd. :)
Barbi*